Algemene informatie

Sardinië is na Sicilië het grootste eiland van de Middellandse zee. Met haar rijke cultuur en bijzondere natuur, valt er heel wat over Sardinië te vertellen. Dat doen we voornamelijk op onze blog, maar algemene informatie over het eiland vind je hier.

Waar komt de naam Sardinië vandaan?

Sardinië      (Nederlands)
Sardinia      (Engels)
Sardegna    (Italiaans)

Sardigna     (Sardijns)
Sardenya    (Catalaans)Satteliet foto Sardinie

De Grieken noemden het Hyknusa of Ichnussa (Ιχνουσσα), van het Griekse Ichnos (voetprint van de menselijke voet) vanwege de gelijkenis met een grote voetafdruk als je naar Sardinië uit de lucht kijkt. Sardinië dankt haar naam aan de Romeinen. In feite was de naam van Sardinië al bekend bij de Feniciërs, zoals blijkt uit de Nora Stele, het oudste geschreven document gevonden in het westen van Sardinië. Daarin stond de benaming b-šrdn, wat ‘in Sardinië’ betekend.

Weetje:
Ichnusa (van het Griekse Ichnos)
 is momenteel nog steeds een veelvoorkomende naam in Sardinië; het lokale bier heet namelijk zo.

Sardijns bier

Is Sardinië onderdeel van Italië?

Ja, maar Sardinië is een autonome regio. Dit wil zeggen dat zij hun eigen wetten hebben, net als hun eigen bestuur. Daarnaast heeft Sardinië haar eigen bijzonderheden: natuur, cultuur en tradities. Velen beschouwen Sardinië als het minst IMoeflontaliaans van de regio. Door de geografische isolatie ontstonden er inheemse planten en diersoorten (zoals de moeflon, zie afbeelding) en een eigen taal en tradities, die door de eeuwen heen intact zijn gebleven.


De geografie van Sardinië.

Met haar 1.840 km lange kustlijn, heeft Sardinië de grootste kustontwikkeling van de Italiaanse regio; de zee is helder en praktisch behoed voor elke vorm van vervuiling. Veel Sardijnse stranden zijn tegenwoordig nationaal en internationaal bekend: Villasimius, Costa Smeralda en Alghero zijn populaire vakantie bestemmingen op Sardinië. Maar veel andere stranden die net zo mooi zijn, of vaak zelfs mooier, omdat zij erin geslaagd zijn om hun wilde natuur te behouden en zich in zijn geheel of gedeeltelijk te ontrekken aan het massatoerisme. Dit is het échte Sardinië. cropped-sardinian-village.jpgNatuurwonderen die je zullen verbazen, baaien in een kristalheldere zee grenzend aan spectaculaire grotten die in de loop van eeuwen zijn ontstaan en het hart van het eiland binnen dringen. Er zijn daarnaast veel historische en archeologische plekken in de regio. De meest bekende zijn de Nuraghes: de meest indrukwekkende monumenten in Europa en enkel te vinden in Sardinië.

 

  • Aantal inwoners: 1,661,189 oftewel gemiddeld 69 mensen per km2.
  • Totale oppervlake: 24,090 km2
  • Hoofdstad: Cagliari
  • Provincies: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Nuoro, Ogliastra, Olbia-Tempio, Oristano, Sassari
  • Aantal gemeenten: 377
  • Hoogste punt: Punta Marmora: 1834

 

Klik hier voor het actuele weer en het klimaat van Sardinië en hier voor véél meer informatie over Sardinië.