De Mediterrane cactus

cactus sardinie

Sardinië staat er vol mee: de Opuntia ficus-indica, oftewel de Mediterrane cactus. Deze cactus is kenmerkend voor Mediterrane landen zoals Spanje en Italië, maar ook voor Noord-Afrikaanse- en Zuid-Amerikaanse landen. Mexico heeft de cactus zelfs in het staatswapen en de vlag verwerkt.

De cactus op Sardinië

De Mediterrane cactus kan wel 5 meter hoog worden en bestaat uit een ovale schijven van circa 20 centimeter breed. De kenmerkende cactus groeit in Sardinië op de meest uiteenlopende plekken. De plant wordt ook vaak als beveiligende haag gebruikt, aangezien de stekels pijnlijk zijn en een geïrriteerde huid veroorzaken wanneer men hierdoor geprikt wordt.

De vrucht van de mediterrane vijgencactus

Aan de bovenrand van de schijven bevinden zich de vruchten van de mediterrane vijgencactus. De vruchten van deze cactusplant worden cactusvijg, woestijnvijg of vijg van Barbarije genoemd. De vrucht is eivormige of ovaal, 5-10 centimeter lang en tot wel 6 centimeter breed. De vruchten zijn groen in het beginstadium en zijn rijp zodra ze geel of rood verkleuren. De schil van de vruchten zitten boordevol stekels, net als de cactus zelf.

 

 cactusvijg

Kan de vrucht gegeten worden?

Jazeker. De smaak van de cactusvijg is zoetig, maar soms aan de zure kant. Het sappige vruchtvlees is zacht-vlezig en bevat veel zaden, die circa 5 millimeter groot zijn. De zaden worden met het vruchtvlees opgegeten.

Een goede manier om een cactusvijg te eten zonder je te prikken aan de scherpe stekels is als volgt: prik de vrucht met een vork op en zet deze op een bord. Snij vervolgens met een scherp mes beide uiteinden af en snijdt haaks hierop de schil door. Rol vervolgens met de vork (of met de hand, maar raak de buitenkant van de schil niet aan) het vruchtvlees uit de vrucht.

Niet alleen de vruchten zijn eetbaar, de schijven van de cactus kunnen na het verwijderen van de stekels ook als groente worden gekookt en gegeten. In Mexico en op Malta worden van het sap van de cactusvijg ook alcoholische dranken bereid.

 

 

One thought on “De Mediterrane cactus

  1. Als men vroeger in de oorlogstijd honger had werd de cactusvijg met een bamboe stok, die vooraf gedeeltelijk (20cm) in 3en gespleten was, uit de plant gehaald en eerst flink over de grond gewreven om zoveel mogelijk naalden, die zelfs met het blote oog amper te zien zijn, te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *