Sardijnse kledij: een kleurvol spektakel

Traditionele kleding Sardinie

De traditionele Sardijnse kledij is hét boegbeeld van de rijke cultuur van het eiland.

In traditionele Sardijnse kledij bestaan veel verschillen. Bijna ieder dorp of stad op Sardinië heeft haar eigen kostuum. Zo zijn er wel meer dan 400 verschillende kostuums op Sardinië!

Verschillende Sardijnse kledij:

Men kon vroeger onderscheid maken tussen de klederdracht van de mensen uit de bergen en van de mensen uit de dorpjes in de buurt van de zee. Zo werd er ook verschil gemaakt tussen de traditionele kleding die vrouwen droegen tijdens hun bruiloft of wanneer ze weduwe waren.

Sardijnse kledij weduwe Sardijnse vrouwen die weduwe zijn geworden gaan traditioneel gekleed in zwart voor ten minste enkele jaren na het overlijden van hun man. Sommige zelfs voor de rest van hun leven. Dit komt in dorpen op Sardinië nog steeds voor.

Sardijnse klederdracht vrouwens

Sardijnse vrouwen dragen vaak met trots het traditionele kostuum voor hun huwelijk. Kenmerkend zijn hiervoor de traditionele Sardijnse sieraden.

Toch hebben de verschillende kostuums ook zeker overeenkomsten. Zo bestaat de traditionele kleding voor vrouwen uit een vaak kleurrijke combinatie van een wit bovenstuk en een wijde, lange, rok. De rok is vaak voorzien van de meest ingewikkelde borduursels van gouddraad en opvallende kleuren garen.
Over het witte bovenstuk dragen de vrouwen een jasje met eveneens de meest indrukwekkende borduursels en versieringen. Het kostuum is alleen compleet met een hoofddoek én traditionele Sardijnse sieraden.

Sardijnse kledij voor de mannen

Hoewel er in de kostuums van de vrouwen veel verschillen zijn, dragen de mannen daarentegen vrijwel allemaal dezelfde kledij. Een pet die een “berretto“ genoemd wordt, een witte blouse en een vestje met daar overheen een nauwsluitend jasje. Dit alles gedragen op een wijde, donkere broek.

Sardijnse kledij: toen & nu

In het verleden was de kleding niet alleen kenmerken voor de afkomst van de drager, maar werd ook de sociale status ermee aangegeven. De traditionele kostuums en de diverse ornamenten zijn nog steeds een zeer belangrijk element tijdens Sardijnse feesten, maar worden in afgelegen dorpjes ook nog dagelijks gedragen.

Tijdens festivals en feestdagen wordt er gepronkt met de traditionele Sardijnse kostuums. Dit is onder andere te zien tijdens het feest Sant’Efisio in Cagliari, dat jaarlijks wordt gehouden op 1 mei. Ook tijdens het “Cavalcata Sarda” festival in Sassari, dat wordt gehouden op de derde zondag van mei, wordt traditionele kledij gedragen, net als tijdens het “Sagra del Redentore” feest in Nuoro, dat wordt gehouden op de laatste zondag van augustus.

Als je tijdens een van deze data in Sardinië bent is het zeker de moeite waard deze feesten te bezoeken! Als je tijdens je bezoek aan Sardinië onverhoopt niemand in traditionele kledij tegenkomt, kun je ook altijd nog naar “Museo del costume e delle tradizioni” in Nuoro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *