Torrone sardo: noga die smelt in je mond

torrone uit Sardinie

Torrone is Italiaans voor noga en is vooral in Mediterrane- en Zuid-Amerikaanse- landen een populaire lekkernij.

Er bestaan verschillende varianten van torrone. Zo is er zachte en harde torrone, wordt het met verschillende noten gemaakt en zijn er ook varianten met bijvoorbeeld gedroogd fruit. Ook Sardinië heeft uiteraard haar eigen lokale variant: torrone sardo.

Verschillende torrone

Sardijnse torrone

Ook al is torrone oorspronkelijk niet afkomstig uit Sardinië, toch is de lokale variant van amandelen, eiwit en honing authentiek te noemen. Dit omdat er geen suiker of glucosestroop in wordt verwerkt. En dat is mooi, want dat betekent dat het niet aan je tanden plakt. Torrone sardo is overigens wel hard, dus voorzichtig bijten is aan te raden. Eenmaal in je mond smelt het echter als een ijsje onder de Mediterrane zon.

Op Sardinië wordt torrone traditioneel gegeten met kerst. Torrone hoort daar bij kerst als pepernoten hier bij Sinterklaas. Daarnaast is het geen ongewoon dessert en is het standaard te vinden op een Sardijnse bruiloft en andere festiviteiten.

Zelf Sardijnse torrone oftewel torrone sardo maken?

Zelf torrone sardo maken is niet moeilijk, het neemt alleen heel wat tijd in beslag omdat je langer dan een uur moet roeren. Naast wat ingrediënten heb je dus ook een flinke dosis geduld nodig om deze lekkernij te maken. Dat is natuurlijk leuk voor een keer, maar voor al je overige trek-in-torrone-momenten kun je het ook gewoon bij ons bestellen :).

Toch aan de slag, wat heb je dan nodig?
  • 500 gram honing, bij voorkeur Sardijnse honing (binnenkort hier te bestellen)
  • 500 gram noten, bijvoorbeeld hele amandelen of walnoten
  • 2 eiwitten
Hoe het moet:
  1. Neem een kleine vierkante of rechthoekige ovenschaal en leg hier bakpapier in: een lang stuk over de schotel verticaal en nog een lang stuk horizontaal, zodat de zijkanten van het gerecht worden bedekt en je een stuk over de bovenkant kan doen wanneer de torrone gaat harden.
  2. Het is traditie om hele gepelde amandelen te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen een mix van amandelen en andere noten, zoals walnoten, te gebruiken of zelfs om er gedroogd fruit bij te voegen, zoals vijgen. Plaats de noten op een bakplaat en zet deze in de oven op 170 graden voor ongeveer 10-15 minuten, of tot ze glanzend en geurig zijn.
  3. Doe de honing in een grote kom boven en hang deze in een pan met water (au bain marie) op de laagste stand. Zorg ervoor dat de kom en het water elkaar niet raken. Verhit de honing tot het smelt, terwijl je het af en toe doorroert met een houten lepel.
  4. Klop de eiwitten stijf in een aparte kom. Voeg dit, al roerend met een houten lepel, toe aan de kom met honing die nog steeds in de au bain marie staat. Het mengsel moet veranderen in een room-kleurige crème terwijl je langzaam maar continu roert boven een zacht vuurtje gedurende 45 minuten.
    Je kunt een kleine test doen om vast te stellen of de torrone goed is: doe een beetje van het mengsel in een glas water. Daalt dit in de vorm van een solide  bal, dan is je mengsel gelukt. Als het onmiddellijk ontbindt moet je nog even doorroeren.

  5. Voeg de noten toe aan het mengsel en roer het geheel gedurende nog eens 30 minuten boven een zacht vuurtje. Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm. Vouw het bakpapier over de torrone en strijk het glad naar beneden door zachtjes te drukken op de torrone met je handen. Plaats de schaal op een koele plek voor een paar uur alvorens je de torrone gaat aansnijden.

Geen zin om het zelf te maken? Binnenkort bestel je torrone gewoon hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *