Waarom 13 een geluksgetal is in Italiaanse streken.

nummer 13 geluksgetal in italie

Geloof jij dat vrijdag de 13e een ongeluksdag is? Zorg dan dat je op dat moment ergens in Italië, Sardinië of een van de andere eilanden bent. Daar is namelijk geen vuiltje aan de lucht op vrijdag de 13e. Het nummer 13 wordt door veel Italianen als een geluksgetal beschouwd en vrijdag de 13e zelfs als geluksdag!

Waarom is nummer 13 dan een geluksgetal in Italië?

Het nummer 13 zou worden geassocieerd met ‘de godin van de vruchtbaarheid’. Daarnaast wordt nummer 13 vooral met gokken gezien als een geluksgetal door de Italianen.

Totocalcio, het meest populaire kansspel jaren geleden, gebaseerd op Italiaans voetbal, keerde het grootste deel van de ontiegelijk hoge jackpot uit aan degene die alle 13 resultaten juist raadde. Daarom was “fare 13” in die tijd tevens een synoniem voor ‘erg veel geluk hebben.’

Nummer 17 wordt als ongeluksgetal beschouwd.

Het getal 17 is juist het getal wat volgens de Italianen ongeluk brengt. Dit komt omdat het getal 17 in het Latijn werd geschreven als XVII. Met dit woord kan ook het woord VIXI geschreven worden, wat ‘ik heb geleefd’ of met andere woorden: ‘ik ben dood’ betekent in het Latijn. Hierdoor wordt het getal 17 dus met de dood geassocieerd en moet het vermeden worden.

Extreem bijgeloof?

Het bijgeloof zou zelfs zo ver gaan, dat de Italiaanse vliegtuigmaatschappij Alitalia geen stoelnummer 17 zou hebben, dat de Renault 17 om deze reden in Italië R177 heet en dat sommige straten geen huisnummer 17 zouden hebben.

Mocht het bijgeloof kloppen, dan hebben we op vrijdag de 13e in ieder geval helemaal niets te vrezen! ❤

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *